Professionell hjälp med bygglovsritningar i Stockholm
Vi på Nordlind AB är experter inom bygglov i Stockholm. Vi förstår utmaningarna och möjligheterna som kommer med varje byggprojekt. Våra experter inom plan- och bygglagen finns till förfogande för att leda dig genom varje steg i bygglovsprocessen. Vi kan hjälpa dig med allt från konsultation och rådgivning till att framställa detaljerade bygglovsritningar, konstruktionsritningar och övriga bygglovshandlingar som krävs för att bygglovsprocessen ska gå igenom. Oavsett om det gäller altan, carport, nytt hus eller en tillbyggnad står vi på Nordlind Sverige AB till förfogande för att hjälpa dig med vår expertis och erfarenhet.
Bygglovsritningar & konstruktionsritningar för tillbyggnad och nybyggnad
Vår expertis inom bygglov sträcker sig bortom det traditionella. Vi erbjuder professionella bygglovsritningar, anpassade för Stockholms unika arkitektoniska och regelmässiga krav. Oavsett om du ska bygga något så litet som en tillbyggnad till ditt hus eller något större och mer omfattande som exempelvis en nybyggnad ordnar vi en certifierad kontrollansvarig med hög erfarenhet och kompetens, som närvarar på samtliga möten, driver på bygglovsprocessen, tar fram bygglovsritningar, konstruktionshandlingar och andra nödvändiga bygglovshandlingar.
Vårt engagemang i din bygglovsprocess
Vi på Nordlind förstår att varje byggprojekt är unikt. Därför erbjuder vi personlig service och skräddarsydda lösningar. Vare sig det gäller enklare tillbyggnader eller större byggprojekt, är vårt mål att göra din bygglovsprocess i Stockholm så enkel och effektiv som möjligt.
När behövs det bygglov för altan?
I PBL finns det ingen generell bygglovsplikt som tydligt definierar när bygglovet behövs. Dock framförs det att altaner är lovpliktiga om det är en tillbyggnad eller anses påverka en byggnads yttre utseende avsevärt. Att bygga en altan kan i vissa fall definieras som uppförande av en ny byggnad, därav att det kan krävas bygglov. Vad gäller altan görs det individuella bedömningar utifrån fall till fall. Kontakta oss för hjälp med bygglov för altan!
Bygglov för altan
Går du i tankarna på att uppföra en ny altan i din tomt? Vi hjälper dig med bygglovsprocessen och förser dig givetvis med bygglovsritningar och andra relevanta konstruktionsritningar för att få igenom ansökningen.
Bygglov för carport
Har du en villa och vill bygga till en carport för bilen så att den parkeras säkert från vädrets element? Normalt krävs det bygglov för den typen av ändring eller tillbyggnad, vilket vi på Nordlind Sverige AB kan hjälpa dig med. Dessutom ställs det ett flertal krav på uppförandet av carporten, som exempelvis maximalt avstånd mellan tomtgräns och carport för när bygglovet behövs.
När behövs det bygglov för carport?
Är det fråga om nybyggnation av garage eller carport kommer det att krävas bygglov. Detta gäller även om det är fråga om byte av garageport till en vägg eller bygge av vägg på carport då det blir en fasadändring. Är avståndet mindre än 4,5 meter mellan carport och tomtgräns behövs bygglov. Kontakta oss för hjälp med bygglov för carport!
Vi är med dig hela vägen
-
Konsultation och rådgivning.
-
Projektering.
-
Strandskyddsdispens.
-
Framställande av bygglovsritningar, konstruktionsritningar och övriga bygglovshandlingar.
-
Upprättande av Kontrollplan.
-
Drivande av bygglovsprocessen.
Frågor och svar om bygglov
Nedan kan du läsa svaren på ett urval av de vanliga frågorna som ställs gällande bygglov.
När behövs bygglov?
Behövs bygglov när du ska riva garaget, byta fönstren eller bygga ett attefallshus? Frågorna kring bygglov är många och ibland kan det kännas oklart kring när bygglov faktiskt behövs.
Tillbygnad och nybyggnad: Har du tänkt genomföra en tillbyggnad eller en nybyggnad krävs det i regel ett bygglov. Tillbyggnad innebär volymen av en befintlig struktur utökas genom en expansion, antingen uppåt, nedåt eller åt sidan. Även strukturer som inte har väggar kräver bygglov. Exempel på det är carportar.
Flytt av byggnad: En flytt av byggnad till en annan plats definieras som rivning på den ursprungliga platsen och som nybyggnad på den nya platsen. Av dessa anledningar behövs både rivningslov och bygglov.
Yttre eller inre ändringar av byggnad: Är byggnaden belägen inom ett område med detaljplan behöver du ett bygglov för att kunna genomföra ändringar av utseendet på byggnadens yttre, som exempelvis ändring av fasadfärg eller material på taket. Inre ändringar som nytt golv eller borttagning av undertak kräver inte bygglov. Dock måste du anmäla detta till kommunens byggnadsnämnd, speciellt om det är påtagliga ändringar i byggnadens planlösning. Detta kan du läsa om här.
För mer om när bygglov behövs kan du även läsa mer om Boverkets hemsida eller kontakta oss så kan vi hjälpa dig.
Hur går bygglovsprocessen till?
Bygglov behövs för att utföra de flesta typer av byggprojekt, exempelvis för att bygga nytt, bygga till eller förändra en befintlig byggnad. Bygglov är ett beslut som fattas av byggnadsnämnden i din kommun. För att få ett bygglov måste man vanligtvis lämna in ritningar och andra handlingar som visar hur byggnaden eller förändringen kommer att se ut och hur den kommer att påverka omgivningen.
Kommunen granskar sedan ansökan och tar ställning till om bygglovet är förenligt med detaljplanen för området samt att det uppfyller de meddelade lagkrav som återfinns. Detta varierar beroende på om man bor i ett detaljplanelagt område eller om man bor utanför detaljplan. När bygglovet beviljas och kommunen har meddelat startbesked kan man påbörja byggprojektet.
Hur länge gäller ett bygglov?
Byggarbetet måste påbörjas inom två år och avslutas inom fem år efter att beslutet om bygglov har trätt ikraft. Enligt PBL finns inte möjligheten för byggnadsnämnden i berörd kommun att förlänga bygglovets giltighetstid, utan då behöver en ny ansökan lämnas in. Läs mer om regler för bygglov i riksdagens hemsida!
Vad kostar ett bygglov?
Kostnaden för bygglov skiljer sig från kommun till kommun. Informationen om kostnaden för bygglov finns i kommunens plan- och bygglovstaxa. Överskrids tidsfristen för handläggningen av bygglovsansökningen sänks handläggningsavgifterna. För mer frågor om detta är du välkommen att kontakta oss så kan vi hjälpa dig att ta reda på kostnaden.
Varför välja Nordlind Sverige AB för hjälp med bygglovritningar i Stockholm?
Bygglov är en vital del av din byggprocess och behövs för att utföra de flesta typer av byggprojekt, exempelvis för att bygga nytt, bygga till eller förändra en befintlig byggnad. Med vår djupgående kunskap och erfarenhet inom Stockholms bygglovsregler, säkerställer vi att ditt projekt flyter på smidigt från start till mål. Vi finns tillgängliga i hela Stockholms län, vilket innebär att vi är verksamma i kommuner som Sigtuna, Norrtälje, Kallhäll, Solna, Huddinge, Nynäshamn, Södertälje, Nacka, Värmdö med flera.